Voerschema drooggezette koe

Koeien die drachtig zijn worden drooggezet. De koe word dan 1 keer per dag gevoerd. Een voorbeeld voerschema:

2/3 kuilgras

1/3 snijmais

100 gram droogstaanmineralen

Voerschema jong

het kalf krijgt de eerste 14 dagen melk. Na 14 dagen kun je beginnen met brok, water en gras gaan voeren. Na twee maanden mogen de kalfjes geen melk meer. Zodra ze één jaar zijn krijgen ze kuilgras, mais en brok. Het eerste jaar moeten ze op gewicht komen. Het tweede jaar word de hoeveelheid voer verminderd en krijgen ze geen brok meer.

toelichting

Drachtige melkkoeien worden gewoon door gemolken, tot zo’n 2 maanden voor het afkalven. Dan wordt er van het ene op het andere moment gestopt met melken; de koe wordt ‘drooggezet’. Zo’n ‘droge koe’ kan dan goed op kracht komen voor de aanstaande bevalling. Bij het droogzetten verandert de hormoonhuishouding van de koe. Goed het gedrag, de conditie en de gezondheid in de gaten houden is het advies. De voedselopname daalt geleidelijk tijdens de droogstand, vooral omdat het kalf in de baarmoeder steeds meer plaats gaat innemen. Meestal worden wat krachtvoer en extra vitaminen en mineralen aan het rantsoen toegevoegd. Een hoog drachtige koe mag echter zeker niet vervetten, want dat kan geboorteproblemen veroorzaken. Op de dag van het afkalven zal een koe weinig eten. Vaak is ze een beetje gestrest.

De droogstand begint ongeveer 8 weken voor afkalven. Het is een erg belangrijke periode, ook al wordt er geen melk geproduceerd. Net als een sportman moet ook een koe in topvorm zijn voor de lactatie. Desondanks worden droogstaande koeien vaak slecht gevoerd, in sommige gevallen worden ze te veel gevoerd, in sommige gevallen maar net genoeg om in leven te kunnen blijven. Voor een hoogproductieve koe is de droogstand een periode van rust en herstel. Beschadigingen in de pens kunnen worden hersteld en de koe kan zich voorbereiden op de nieuwe lactatie. Het is belangrijk dat de koe niet te vet is voor afkalven.

 bron: http://www.levendehave.nl/kennisbank/runderen/dracht-bij-koeien